HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Soarta Batalionului Azov. Ce s-a întâmplat cu cei 2.400 ucraineni care s-au predat

Soarta Batalionului Azov. Ce s-a întâmplat cu cei 2.400 ucraineni care s-au predat

De: Maria Iancu 24/05/2022 | 09:00

Rusia se laudă cu prima victorie în așa-zisa „operațiune specială” din Ucraina, după aproape trei luni de la startul invaziei: oraşul Mariupol, port la Marea Azov. Armata rusă a anunțat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunși săptămâni întregi în uriașul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. Numărul acestora ar fi de peste 2.400, printre care se numără și membri ai Batalionului Azov, unitatea pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Înființat în 2014 ca miliție de extremă dreaptă pentru a lupta contra separatiștilor proruși din Donbas, Regimentul Azov a respins mereu acuzațiile de fascism sau neo-nazism. Kievul a precizat că Regimentul a fost integrat Gărzii Naționale după ce ar fi fost reformat.

Însă soarta soldaţilor care au rezistat eroic mai bine de o lună în tunelurile de la Azovstal este deocamdată incertă.

Ar putea fi judecaţi pentru terorism și crime de război, iar în Duma de Stat s-a cerut chiar reintroducerea pedepsei cu moartea. Pe 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze o cerere de considerare a regimentului drept „organizaţie teroristă”.

(CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ LIMUZINA LUI VLADIMIR PUTIN. BUNCĂRUL PE PATRU ROŢI A COSTAT 300 DE MILIOANE DE DOLARI)

În declarațiile transmise de presa de stat rusă, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că „blocarea uzinei Azovstal continuă”.

Uzina Azovstal, scena unor confruntări crâncene (Foto: Profimedia)

„Naționaliștii se predau în continuare. În acest moment, 1.908 oameni au depus armele”, a mai spus ministrul rus al Apărării.

„Am reușit să evacuăm civilii…”

Comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, s-a filmat în interiorul combinatului siderurgic Azovstal. Acesta susține că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului.

El susține că cei din conducerea militară au  „emis un ordin de a salva viața și sănătatea militarilor din garnizoană și de a înceta apărarea orașului” Mariupol.

„În ciuda luptelor grele, a luptei de apărare în timp ce eram încercuiți și a lipsei de aprovizionare, am continuat să reiterăm cele trei condiții cele mai importante pentru noi. Și anume, civilii, răniții și cei care au fost uciși în luptă.

Am reușit să evacuăm civilii, răniții au primit tratamentul medical necesar și am reușit să îi evacuăm pentru a fi returnați în teritoriile controlate de Ucraina.

În ceea ce privește acei eroi căzuți la datorie, procesul este în curs de desfășurare. Și sper că, în viitorul apropiat, rudele și întreaga Ucraină îi vor putea înmormânta cu onoare”, a mai adăugat acesta.

Combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, apărat de militarii din Regimentul Azov

Militarii din Regimentul Azov au apărat combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol din sudul țării săptămâni întregi, în ciuda asediului continuu și al bombardamentelor forțelor rusești.

Însă liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, susține că liderii batalionului nu s-ar fi predat odată cu restul combatanților. El afirmă că niciun comandant de top nu se regăsește printre sutele de soldați care au ieșit la suprafață și s-au predat din tunelurile de la Azovstal.

Comandanții de rang înalt s-ar afla încă în interiorul oțelăriei.

(CITEŞTE ŞI: UCRAINENII AR FI PRIMIT INFORMAȚII DECISIVE PENTRU SCUFUNDAREA NAVEI MOSKVA DIN MAREA NEAGRĂ. SUA SCHIMBĂ TACTICA. VA AJUTA UCRAINA CU ARME, DAR NU ȘI CU INFORMAȚII)

Ucraina ar fi acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol.

Schimbul de prizonieri rămâne incert

Până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit deoarce Kievul ar vrea ca militarii ucraineni de la Azovstal să fie transferaţi într-o țară terță, deși Moscova se opune unei astfel de inițiative și susține că luptătorii ucraineni trebuie să fie tratați conform normelor internaționale.

Kievul spera să obțină eliberarea unor luptători de la Azovstal în schimbul unor prizonieri ruși, inclusiv oligarhul Viktor Medvedciuk, apropiatul lui Vladimir Putin, care a fost arestat de ucraineni.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un cunoscut politician şi om de afaceri ucrainean apropiat preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina.

Viktor Medvedchuk se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” şi „tentativă de jefuire a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Rusia a refuzat însă să negocieze eliberarea militarilor blocați în tunelurile de la Azovstal. Vladimir Medinski, negociatorul-șef al rușilor, a susținut pe canalul său de Telegram: „A face din criminalii de război ai Azov obiectul unor negocieri politice este o blasfemie faţă de istoria anului 1941.”

Atunci, Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică.

Liderul separatiștilor vrea procese

Medinski s-a născut în RSS Ucraineană, iar în perioada 2012-2020 a fost ministru al Culturii. Acesta a contribuit la rescrierea istoriei Rusiei pentru a corespunde actualei politici a Kremlinului. El consideră eronat și impropriu să se compare apărarea Azovstalului cu rezistența apărătorilor fortăreței Brest, din Belarus, în anul 1941, în fața înaintării trupelor naziste.

Oficialul rus Vladimir Medinski susține că militarii de la Azov „au târât sute de civili în tuneluri, luându-i ca ostatici”, „au propus schimbarea ostaticilor civili pe hrană şi medicamente” şi „au împuşcat în spate ostatici şi civili din ţara lor”.

(VEZI ŞI: „TERMINATOR”, MAȘINILE UCIGAȘE ALE KREMLINULUI. ÎN RĂZBOIUL CU UCRAINA, RUȘII AU SCOS LA ÎNAINTARE ARTILERIA GREA)

Realitatea este însă alta. După cum susțin observatorii ucraineni, dar și jurnaliștii ruși, precum Iulia Latînina, civilii din Mariupol s-au refugiat în combinatul siderurgic Azovstal, pentru că în primele săptămâni ale războiului era un loc sigur în faţa bombelor și rachetelor ruseşti, până forțele ruse au început să bombardeze oțelăria.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că soldaţii ucraineni care au apărat fabrica Azovstal şi s-au predat ar trebui să fie judecaţi.

„Cred că procesul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe”, a spus Denis Puşilin.

Retorica Moscovei: „Nu merită să trăiască după crimele pe care le-au comis”

După ce s-au predat, combatanții grav răniți au fost internați într-un spital aflat la 40 de kilometri de Azovstal. Ceilalți au fost duși într-un sat controlat de separatiști, la aproximativ 30 km de Donețk. Deși combatanții sperau să fie eliberați într-un schimb de prizonieri, autoritățile pro-ruse au urmat ordinele Moscovei și doresc ca aceștia să fie judecați pentru crime de război.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, susține: „Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri.

Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei.”

Deputatul rus Leonid Slutsky chiar a cerut reintroducerea pedepsei capitale pentru cei care vor fi găsiți vinovați: „Nu merită să trăiască după crimele pe care le-au comis împotriva umanităţii.

Aceste animale îmbrăcate în haine de om. Ar trebui să primească ceea ce merită.”

(VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

Pe de altă parte, pentru Kiev, militarii din Mariupol sunt considerați adevărați eroi pentru rezistența de care au dat dovadă atâta timp.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o...
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a...
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Cine este superba iubită a actorului român Sebastian Stan. A furat toate privirile la Globurile de Aur 2025 și este cunoscută dintr-un serial de top
Cine este superba iubită a actorului român Sebastian Stan. A furat toate privirile la Globurile...
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat...
O asistentă din Constanţa a fost găsită moartă în casă. Andreea avea 28 de ani şi trecuse printr-un divorț complicat
O asistentă din Constanţa a fost găsită moartă în casă. Andreea avea 28 de ani...
Războiul PUZ din Capitală. Dezvoltator: „Oamenii o să stea în chirie, pentru că nu își permit o locuință”. Argumentele lui Nicușor Dan
Războiul PUZ din Capitală. Dezvoltator: „Oamenii o să stea în chirie, pentru că nu își...
Confesiunile unui asasin: Cum ucideau la comanda fostului președinte al Filipinelor membrii „echipei morții” din Davao
Confesiunile unui asasin: Cum ucideau la comanda fostului președinte al Filipinelor membrii „echipei morții” din...
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi în 2025. Duster & rivalii, prețuri pt. ROMÂNIA
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi în 2025. Duster & rivalii, prețuri pt. ROMÂNIA
De la ce ar fi pornit, de fapt, măcelul din fața mănăstirii Ieud. Daniel urma să împlinească 24 de ani peste câteva zile
De la ce ar fi pornit, de fapt, măcelul din fața mănăstirii Ieud. Daniel urma...
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe...
La ce concluzie a ajuns Gabriela Cristea de când se află în vacanță alături de copii? Vedeta TV a mărturisit ce va face în următoarea călătorie. „Ne-am hotărât subit.”
La ce concluzie a ajuns Gabriela Cristea de când se află în vacanță alături de...
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
O asistentă de la UPU Constanţa, găsită moartă în casă. Andreea avea doar 28 de ani şi era mama unei fetiţe de trei ani
O asistentă de la UPU Constanţa, găsită moartă în casă. Andreea avea doar 28 de...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul...
Apple avertizează: Instalează iOS 18.2.1 ACUM!
Apple avertizează: Instalează iOS 18.2.1 ACUM!
Ceaiul MIRACULOS care slăbește, ajută INIMA și scade tensiunea
Ceaiul MIRACULOS care slăbește, ajută INIMA și scade tensiunea
Dana Budeanu, replici tranșante la adresa lui Călin Georgescu și a soției sale, Cristela:
Dana Budeanu, replici tranșante la adresa lui Călin Georgescu și a soției sale, Cristela: "Cum...
Cine este, de fapt, fiul lui Călin Georgescu. Din ce trăiește băiatul candidatului la prezidențiale
Cine este, de fapt, fiul lui Călin Georgescu. Din ce trăiește băiatul candidatului la prezidențiale
Fructul care a apărut de curând și în România. I se spune prințul negru și are un gust deosebit. Este disponibil pentru plantare, ieftin și ușor de întreținut
Fructul care a apărut de curând și în România. I se spune prințul negru și...
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
Gabriela Cristea a făcut marele anunţ după vacanţa cu Tavi Clonda în Tenerife. Fanii au reacţionat
Gabriela Cristea a făcut marele anunţ după vacanţa cu Tavi Clonda în Tenerife. Fanii au...
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Aubrey Plaza, prima reacţie după moartea soţului ei: este o tragedie inimaginabilă
Aubrey Plaza, prima reacţie după moartea soţului ei: este o tragedie inimaginabilă
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă...
Două zodii atrag oportunitățile pe 7 Ianuarie. Norocoșii zilei
Două zodii atrag oportunitățile pe 7 Ianuarie. Norocoșii zilei
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în București, în ianuarie 2025
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în București, în ianuarie 2025
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Felicitări și mesaje de Sfântul Ioan (Sf. Ion). Cele mai frumoase urări pentru sărbătoarea de azi, 7 ianuarie 2025
Felicitări și mesaje de Sfântul Ioan (Sf. Ion). Cele mai frumoase urări pentru sărbătoarea de...
Adevăratul motiv pentru care David Popovici refuză colaborările cu casele de pariuri: „Am văzut atât de aproape cum cineva poate fi afectat”
Adevăratul motiv pentru care David Popovici refuză colaborările cu casele de pariuri: „Am văzut atât...
Animalul din România pe care Călin l-a transformat într-o afacere. Puțini români ar fi mizat pe o asemenea fermă. Există deja producție de lapte, în curând și de carne
Animalul din România pe care Călin l-a transformat într-o afacere. Puțini români ar fi mizat...
Ei sunt, de fapt, pensionarii care își pot lua medicamente compensate cu 90%. Creșterea plafonului ar putea fi înghețată de ordonanța trenuleț
Ei sunt, de fapt, pensionarii care își pot lua medicamente compensate cu 90%. Creșterea plafonului...
Ce studii are la bază Cristina Șișcanu. A plecat din Republica Moldova pentru a deveni avocat. Ce a pățit când a ajuns în București
Ce studii are la bază Cristina Șișcanu. A plecat din Republica Moldova pentru a deveni...
×